دراین روزها که چالش ها سر راه دانش آموزان زیاد است؛ از کرونا و آسیب هایش تا آموزش مجازی و دوری از همسالان و بحران های کودکی و نوجوانی جای خالی مراقبت جدی از روان آنها خود را نشان داده است.
به گزارش مشرق، دارد یکسال از روزهایی که کرونا تمام ساخت تعلیم و تربیت را متاثر کرد می گذرد و هنوز آموزش و پرورش به صورت جدی به موضوع رفع چالش های تربیتی و آسیب های دانش آموزی در دوران کرونا ورود نکرده است. عملاً با آنکه در آموزش و پرورش دفتری برای مشاوره و آسیب های اجتماعی وجود دارد، خروجی آن مشخص نیست. مشاوران مدارس خود گلایه دارند از بلاتکلیفی هایشان، عدم دسترسی هایشان به دانش آموزان و هشدار می دهند برای شدت گرفتن مشکلات روحی و آسیب های دوران کودکی و نوجوانی.
محمد رجایی روان شناس و مشاور تحصیلی که سالهاست با دانش آموزان سر و کار دارد، در خصوص آسیب هایی که این روزها عدم دسترسی راحت دانش آموزان و اولیا به مشاوران مدارس فراهم می کند، گفت: آنچه مسلم است کرونا یک چالش جدی را در خصوص بحث مشاوره و رسیدگی به آسیب ها در سطح دانش آموزی به رخ کشید. این آسیب را چه از منظر تحلیلی نگاه کنیم و چه سایر آسیب ها، مشخص می کند که نقش و جایگاه مشاوران در آموزش و پرورش به یک بازتعریف اساسی نیاز دارد.
وی ادامه داد: در آموزش و پرورش عملاً مشاوران در پایه های ابتدایی فعال نیستند. این نقش به عهده معلمان ابتدایی سپرده شده است. همانطور که سایر فعالیت های تخصصی هم به معلمان ابتدایی سپرده می شود مثل بحث ورزش و تربیت بدنی. موضوع این است که در دوران ابتدایی آموزش و پرورش می گوید یک معلم است و ۲۰ تا ۴۰ دانش آموز که از مدرسه غیردولتی تا دولتی این تعداد متغیر است و این معلم باید هم مسئول آموزش و یادگیری این دانش آموز باشد آن هم در سال های ابتدایی که او تازه با امر آموزش رو به رو می شود، هم معلم مسئول تربیت اوست، هم مسئول پرورش جسم او و هم باید از روان این بچه مراقبت کند. این در حالی است که معلمان ما در عمل برای چنین مسئولیت های گوناگونی آماده نمی شوند. نه معلمی که از دانشگاه فرهنگیان می آید و نه معلمی که با آزمون استخدامی جذب می شود و نه معلم حق التدریس و...
به گفته این مشاور اساس نگاه آموزش و پرورش به فلسفه نگاه تخصصی به معلمان اشتباه است. وی ادامه داد: در فلسفه تعلیم و تربیت این مورد قبول است که یک معلم آن هم در دوره ابتدایی در واقع هم الگو و هم راهبر کل فرایند تعلیم و تربیت است اما این به معنای همه چیز دانی یک معلم نیست. خصوصاً در مواردی که بحث بسیار تخصصی می شود معلم ابتدایی باید بتواند آشنایی کلی با بحث های آسیب و اهمیت فعالیت جسمانی و انواع اختلالات کودکی آشنا باشد تا بتواند به موقع به والدین یا مسئولان مدرسه هشدار بدهند برای مداخله نه اینکه صفر تا صد مسئولیت همه چیز را به او بسپاریم.
وی بیان کرد: خلاء جدی بعدی در دوره متوسطه اول است. جاییکه اتفاقاً مشاوران حضور پر رنگی دارند چون در پایه نهم بچه ها باید استعداد یابی و هدایت تحصیلی شوند اما موضوع و چالش جدی همین است که تعریف از مشاور در آموزش و پرورش به محدوده مشاوره تحصیلی خلاصه می شود انگار. یعنی اصل موضوع انگار هدایت بچه ها به سمت متوسطه دوم و بور از چالش انتخاب رشته تحصیلی است که تازه آن هم به دلایل متعدد درست اجرا نمی شود.
رجایی درباره اینکه توصیه اتان به والدینی که این روزها میان ناسازگاری فرزندانشان، خسته شدن هایشان از آموزش مجازی و افت عملکرد تحصیلی گیر کرده اند چیست، گفت: وقتی زمان سازگاری طولانی می شود چالش ها هم جدی تر می شود. فاصلهای که میان معلمان و به طور کلی مدرسه و دانش آموزان رخ داده قابل چشم پوشی نیست. موضوع این است که راه گریزی هم نیست. اینجا موضوع اصلی سازگاری است اما در وهله نخست این بزرگترها هستند که باید سازگاری را به نمایش بگذارند. معلمی که هنوز نمی تواند با این واقعیت که باید آموزش را به صورت غیرحضوری به ارتقا برساند و چالش هایش را بپذیرد و راه حل برایش داشته باشد رو به رو شود چه انتظاری باید از دانش آموز این معلم داشت؟ بله معلمان زحمت زیاد می کشند اما هنوز شمار زیادی از معلمان ما نمی توانند و یاد نگرفته اند ناامیدی، چالش ها و خستگی خود را به سمت دانش آموزان فرافکنی نکنند یا آنجا جا به جا نکنند. در سطح دانشگاه هم همین است. اصلاً نفس پرورش روحی کسی که در مقام معلم است فراموش شده است. باز والدین هم این را یاد نگرفته اند ولی ما از بچه هایمان انتظار داریم اینها را ببینند و اثر نگیرند یا الگو نشود برایشان!
آموزش در هیچ کجای دنیا متوقف نشد
کرونا برای نوآموزان به فوبیا تبدیل نشود
زمان قطعی آغاز سال تحصیلی مدارس اعلام شد
تاثیر کروناویروس بر فعالیت جسمانی کودکان